Avancerad sökning
Hjälp och tips
 
Hem Bilder Föremål & fordon Bibliotek Kontakt    

    Sök i föremålsdatabasen      Fordonsförteckning

       
 


Föremål & fordon

Samlingarna inrymmer många spännande föremål som går långt tillbaka i tiden men även från våra dagar. Vi har bland annat verktyg och maskiner som hör ihop med ban- och vägbyggande, fordon och signaler, mätinstrument, hela järnvägsstationer och biljettexpeditioner!

Skyltar, porslin, uniformer, reklammaterial och förstås lok och vagnar går att ta del av i utställningarna på Järnvägsmuseet i Gävle. Vi har även föremål utlånade till andra museer runt om i Sverige, exempelvis kommunala Järnvägens museum i Ängelholm, som visar ca 550 föremål ur vår samling. På Linköpings järnvägsmuseum i anslutning till Gamla Linköping och friluftsmuseet i Valla, kan man se ett flertal av våra smalspåriga fordon.

Magasinerade föremål
De största delarna av våra samlingar har vi dock inte möjlighet att visa hela året – de förvaras i magasin. Under sommaren kan du besöka vårt fordonsmagasin på Nynäs i Gävle, öppettider och mer information finns på Järnvägsmuseets hemsida, (öppnas i nytt fönster). Rälsbuss tar dig från museet och centralstationen till magasinet, där vi visar järnvägsföremålen.

I magasin vid den före detta vägstationen i Kjula utanför Eskilstuna förvarar vi vägsamlingarna. Gruppvisningar kan förbokas, eftersom stationen inte är öppen året runt. Kontaktuppgifter hittar du på hemsidan, (öppnas i nytt fönster)

Mer tillgängligt
Vår ambition är att du ska kunna ta del av mer som finns i våra samlingar och därför kommer vi att börja publicera delar av dem här på Samlingsportalen! Vi håller på att registrera alla våra föremål och museifordon i databasen Primus. Nu har vi även börjat kvalitetssäkra olika delar av samlingen, inför publiceringen här.

 
Pall från Kungliga väntsalen i Malmö
 


I Järnvägsmuseets samlingar finns ca 20 000 föremål med anknytning till järnväg, bland annat den här pallen från Kungliga väntsalen i Malmö. Dessutom har vi ca 400 lok och vagnar.

Den väghistoriska samlingen innehåller ca 6000 föremål och ett 50-tal vägfordon.

 

 

Åter till sidans början! samlingsportalen.se